петък, 6 ноември 2015 г.

Варено жито

Варено житоВареното жито се прави главно за Задушница,но всъщност е прекрасен десерт.
Можете да го приготвите и със сушени плодове и всякакви ядки, а моят начин на приготвяне е този:


Необходими са Ви:

 1 1/2  ч.ч. жито ( аз използвам парено жито за варене)
1 ч.ч. кристална захар
кората на два лимона
ядки ,сушени плодове

смлени орехи2-3 смлени обикновени бисквити
Можете да добавите и канела за аромат и по-богат вкус


Начин на приготвяне:

От вечерта измийте житото с топла вода като го претривате между дланите си за да паднат люспите му.
След това го сложете да се вари  в съотношение 1:2 в полза на водата .
Варете го около 40 минути под капак като го оставите леко да къкри и без да отваряте капака завийте с одеало и оставете до сутринта.

 На сутринта овкусете със смлени орехи,бисквити и разбъркайте по желание със сушени плодове, захар на вкус ( ползвам 1 ч.ч.), лимонова кора и канела.


Ако правите варено жито за Задушница т.е. за подаване или обредно, не слагайте сушени плодове, а само добавете дребни бонбонки и поръсете обилно с пудра захар.

Това е!


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

 

5 коментара:

Анонимен каза...

Аз го правя по същия начин, но добавям и 1 ванилия на прах към захарта.

Елена Димитрова каза...

Споделиха ми,че може да се сложи и канела и затова добавих към рецептата,но аз не съм се сещала нито за канела нито за ванилия.
Благодаря за идеята!

Анонимен каза...

Знам от майка ми как се прави прекрасно варено жито и ще го споделя с вас.Когато го приготвяше за помени , аз и сестра ми го изяждахме и тя започна да приготвя две дози- една за нас и една за задушница! Измерваме с купичка житото и го измиваме около 7 пъти в много топла вода , като го разтриваме между дланите за да паднат люспите.Изцеждаме го и поставяме в тенджера и го заливаме с точно 3 шри купички вода.Съотношението жито -вода е 1към3 .Като заври намалявам котлона да къкри бавно 40 мин.Без да вдигам капака го завивам във толо одеало.Така стои до сутринта.И тогава го овкусяваме на вкус:Захар, смлени орехи,сушени плодове/стафиди,боровинки/,насъргана лимонова кора,канела.Всичко е въпрос на предпочитания ! Да ви е сладко ! Ако ви е харесала рецептата ще ви дам подобна за ашуре .

Елена Димитрова каза...

Благодаря Ви и веднага си записвам,а за ашурето с удоволствие ще изчакам да ми я напишете за да изпробва да направя тъй като до сега не съм приготвяла

Анонимен каза...

Аз също го правя като в горния пост с тази разлика, че под одеяло го задушавам около 2-3 часа.След това го разстилам върху памучна кърпа, отгоре го завивам със също такава и така до сутринта. На сутринта вече технологията е същата - добавят се овкусителите по предпочитания.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...