вторник, 31 януари 2017 г.

Захващане на квас

Захващане на квас




Съставки:

Чиста суха купа или буркан
2 с.л. с връх пълнозърнесто брашно
Около 100мл. топла вода ,но не гореща
Тензух и ластик


Приготвяне:

В купата или буркана сложете брашното и като бъркате непрекъснато добавете водата.
Търсим консистенцията на кексовото тесто.
Някои използват отвари,дестилирани води,изворни води и т.н.,но аз го приготвих именно с чешмяна вода.
От година се мъча да захвана по рецепти по грамажи не става и не става до сега.
Също така пише,че не трябвало да се бърка с метален предмет ,а аз именно с вилица разбивах и пак стана.
Сложете върху купата или буркана тензух и захванете с ластика за да не се размести и напраши кваса.
Поставете в отопляема стая, моята кухня е с около 20 градуса постоянна температура и ми се получи иначе се бави самото събуждане на бактериите и ще са Ви необходими повече дни.

Още на следващия ден се бяха образували мехурчета

ДЕН 2


 и следва второто захранване ,който отново направих с 2 с.л. пълнозърнесто брашно и топла вода,отново бъркате и се стремите консистенцията да е гъста.
Ако прекалено много "бухне" живият квас преди поредното захранване изхвърлете половината му количество.

Квасът е готов за ползване на 4-тия ден.

ДЕН 4 

От него се взема 150-200г. колкото Ви е необходим за рецептата,която ще изпълнявате и отново захранвате,а ако искате да го "приспите" го поставете в хладилник и ще спре процеса на шупване.Така ще имате под ръка и винаги можете да го съживите като поставите на стайна температура и го захраните.

По този начин можете да го поддържате с години!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






4 коментара:

tanq dimitrova каза...

Здравейте!Искам да попитам,след второто захранване има ли друго до четвътрия ден?

Елена Димитрова каза...

Ежедневно се подхранва, до момента до който решите,че няма да приготвяте хляб с квас и тогава го "приспивате" като го слагате в хладилника, а като искате отново даго използвате го изваждате оставяте го няколко часа на стайна температура (около 20 градуса) и отново започвате захранването

Анонимен каза...

150-200 грама от кваса за каква доза брашно е достатъчно? Примерно 1 пак суха мая е достатъчно за 500 гр брашно.

Елена Димитрова каза...

300г. на 800г брашно

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...