петък, 13 януари 2017 г.

Оригиналният сос за дюнери

Оригиналният сос за дюнери




Близо до вкъщи във Варна има една дюнерджийница където правят наистина божествени дюнери.
На всеки,който обича тази храна му се е случвало да попадне на дюнери,които изобщо не стават и има огромна разлика,но разликата е в човека,който ги прави,който подбира продуктите и ги съчетава т.е. от дюнерджията.
И такааа обаче както казах до нас правят страхотни дюнери,а сосът - просто нямам думи невероятен.
Започнах да гадая веднъж купих ,втори път и заприказвахме се и измъкнах тайната съставка ей така в непринуден разговор без да съм показвала,че точно това ме интересува.
Истината е, че всички пазят в тайна съставките на най-вървежните им ястия ,но като ценител на домашната храна ,където и да отида се стремя да разбера какво има в ястието, което ми е харесало и винаги ама винаги намирам начин да получа тази информация.
И така тайната съставка е картофено пюре - ей това е.
Естествено малко предубедено тръгнах към приготвянето на соса ,но като го направих просто беше 1:1 с този в дюнерджийницата. Не можете да си представите колко се зарадвах и в каква еуфория изпаднах.
Направете го задължително и няма да съжалявате като вече го правя като добавка на печени меса или на пържени картофки.





Ето и съставките:


250г. майонеза (разбира се домашна си приготвих рецептата ТУК)
250г. гъсто кисело мляко с висок процент масленост
3 с.л. с връх картофено пюре ,но не на прах,а на люспи
(можете да замените с един голям сварен пасиран картоф)
5 скилидки чесън (според вкуса си сложете чесън)
сол на вкус




Приготвяне:

Сложете в блендер или чопър всички съставки като пояснявам,че ако не искате да усещате едри частици чесън го пресовайте.



Разбийте докато всички съставки се споят и приберете за 30 минутки в хладилник.
Нужно е да престои соса за да може картофеното пюре да поеме от соса и така да го сгъсти както съм показала на снимката за да добиете представа за консистенцията.
Прибавете го и гарнирайте с него каквото решите , а аз гарантирам,че ще Ви хареса на 200%.
Често приготвям домашни дюнери с домашно приготвени плоски питки (вижте ТУК) и Ви съветвам и Вие да го правите ,защото така знаете на 100% какво сте сложили и как сте го приготвили,а и в домашните дюнери можете да сложите вскякави комбинации от меса и съставки,които обичате.

Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



11 коментара:

prokurora каза...

Страхотно предложение, и аз обичам да си измъквам рецепти :) но ако измъкнеш и подправките за месото направо ще е супер! Всеки път като минавам покрай дюнерите ми мирише много вкусно, слагам аз какви ли не подправки и взехъ доста да се доближавам ама е друго не съм постигнала 1:1 аромата. Ще чакам може и това да разбереш :) Лека вечер!

Елена Димитрова каза...

Ще видя какво мога да направя :)

Елена Наполеонова каза...

За мариноване на пилешкото филе: накисваш го в смес от вода, няколко лъжици оцет, малко бяло вино и следните подправки: щипка индийско орехче, няколко семенца карамфил 5-6 примерно, щипка чер пипер, няколко щипки кимион, няколко щипки канела.
Маринова се за 3-4 часа, после го печеш във фурната под фолио, като му добавиш малко сол, олио и соев сос. Като е почти готово, го накълцваш на ситно, както си е в тавата, доливаш му маринатата и го връщаш във фурната вече без фолиото и печеш до пълно извиране на течностите. После има уникален вкус това месо!
Рцептата намерих преди време в един форум, много е добра!

Kvety87 Mihalkova каза...

az sam rabitila vav diunerdjinica za sosa slagahme 1maioneza 1kofichka kiselo mlqko malko cheren i bql piper kari chesan na prah i sol na fkus a za mesoto si spomnqm che go slagaha vav nqkva marina cqla nosht stoeshe vav hladilnika i na sutrinta go vadeha no e si spomnqm����

Мина Вайс каза...

А във Верона забраниха дюнерджийниците, угроза за автентичната италианска храна, а г-жа Димитрова се захласва!

Мина Вайс каза...

Ха! И коментарът ми ще бъде показан след одобрение!

Елена Димитрова каза...

Да, г-жо Вайс след одобрение за да мога да ги чета иначе не ми идват известия и при запитване не виждам за да отговарян.
Във Верона не знам как е и защо да се захласвам не можах да разбера ,това е просто сос към храна ,която е известна в цял свят, Ваш избор е да ядете или не , на виждам смисъла на коментара Ви!

Пламен Узунов каза...

Сос е супер. Минке, ти явно не одобряваш това което се опитват да правят хората тук! Я най-добре си стой във Верона и си яжте там спагетите и макараоните! На нас оставете дюнерите и шкембето!

Анонимен каза...

Каква марка картофено пюре ползваш,което е на люспи Ели ?

Елена Димитрова каза...

Кауфландското т.е. с марката на Кауфланд ,но ще стане и с такова на прах пробвах вече

Надежда Попова каза...

Благодаря много за рецептата на соса,аз също обожавам този сос за дюнери,ще се пробва задължително.