понеделник, 31 август 2015 г.

Пилешка кавърма


Пилешка кавърма







Необходими продукти:

500г. пилешко месо
400г, гъби
2 големи глави лук
300г. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
черен пипер,сол
1 ч.л. чубрица
1 с.л. с връх брашно








Начин на приготвяне:

Сварете пилешкото месо в литър вода.
Като се свари го накъсайте и прецедете бульона, който се е получил.
Нарежете лука на полумесеци и го задушете в малко мазнина докато омекне .
Ако използвате пресни гъби ги нарежете и ги добавете да се задушат към лука,ако използвате мариновани можете и в края да ги сложите.
Добавете брашното и разбъркайте.
Сложете доматеното пюре, разбъркайте и налейте пилешкия бульон.
Разбъркайте докато се сгъсти соса.
Сложете пилешкото месо, червения пипер и останалите подправки.
Оставете да къкри на бавен огън за 20 -25 минути.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



 

 
 

неделя, 30 август 2015 г.

Босилек



Босилек




Босилекът е силно благоуханно растение,чиито листа се използват като подправка за най-различни видове ястия.
Той се е превърнал в една от най-разпознаваемите билки в света,откакто сос Песто става широко популярен.
Босилекът е богат на калций, желязо,витамин К както и витамин А, магнезий,калий и манган.
Разбира се той е незаменима подправка в редица  ястия от италианската кухня.
Използва се и за подправяне на различни видове меса, а с него се правят и най-различни сосове и маринати като разбира се най-известният сос е сос Песто както споменахме.
Много добре си подхожда с говеждо и дивечово месо и прекрасно се допълва с картофени и зелеви ястия.
Пресният босилек се използва за овкусяване на ястия с риба и яйца,а с него се прави  и вкусната салата "Капрезе".
Без него италианската кухня нямаше да бъде същата.
Аз лично предпочитам да го използвам свеж и също съм си го засадила в саксия и си имам под ръка свежи листенца от това благоуханно растение винаги, когато ми потрябва.
Обожавам да го прибавям в сосовете за спагети,като любимия ми е "Болонезе" , а също така си консервирам и сос за спагети за зимата,като той е неизменна част от съставките в него.
Както и другите билки и подправки,които имам засадени у дома и босилека подрязвам периодично и изсушавам за чай през зимата,който преборва и най-упорития бронхит.
Ако все пак нямате у дома свеж босилек,а си купувате, съхранявайте в хладилник като го обвиете  в пласт кухненска хартия и така ще издържи по-дълго.

Сушени домати в зехтин и подправки


Сушени  домати в зехтин и подправки





Продуктите ,които използвах са:

2 кг. домати сорт "Рома" 
1,250мл. зехтин екстра върджин
химамайска сол
черен пипер на зърна
12-15 скилидки чесън
дафинов лист
каперси
прясна мащерка
пресен риган 



Начин на приготвяне:

На първо място Ви съветвам да използвате хубави месести домати за консервиране и най-добрите за мен са сорт "Рома".



Представляват не много големи ,но продълговати на форма .
Измийте ги и ги разрежете по дължина на две,а после на още две.
Подредете ги върху плоска тава с хартия за печене, посолете ги и ги полейте с малко зехтин или олио.
Сушенето е в зависимост от това,колко вода съдържат.
При мен отне 6 часа.




Суших ги във фурна с включен вентилатор тъй като тавите бяха две и на 100 градуса.
След като се сбръчкат и леко краищата им започнат да хващат коричка са готови.




Остават леко мазнички  от мазнината, с която сте ги полели преди печене.
Сега вече Ви трябват сухи бурканчета,които се затварят плътно.
Сложете подправките,които обичате.
Аз заложих на дафинов лист, хиламайска сол,пипер на зърна,скилидки чеън и по няколко зрънца каперси.
Сложих и по клонка мащерка и риган. 
Тях Ви съветвам да ги махнете след няколко дни,тъй като ще са овкусили олиото/зехтина , а и много бързо започват да загниват.
Сложете най-отдолу по един дафинов лист 1-2 скилидки чесън,няколко каперси ,които придават лека киселинност, хималайска сол ползвах аз,но сложете каквато желаете , 2-3 зрънца черен пипер и наредете доматите.





Така редувайте докато напълните бурканчето.
На мен ми излязоха две бурканчета, едното от 250г. другото от 500г.
Напълнете със зехтин или олио ,затворете добре и съхранявайте в хладилник.
Овкусената мазнина е идеална за салати и всякакви други предястия ,а с доматите можете да си приготвите фокача, пици или песто "Росо" или каквото пожелаете, вариантите са много.
До 6 месеца четох,че могат да се съхраняват в хладилник.
Това е!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Омлет на фурна


Омлет на фурна с кашкавалена коричка







Необходими продукти:


1 малка червена пиперка или 1/2 голяма
1 малка зелена пиперка или 1/2 голяма
1/2 глава лук със среден размер
2-3 стръка магданоз
150г. шунка или друг колбас по желание нарязан на кубчета
100г. кашкавал настърган на едро ренде
8 големи яйца
1/3 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. зехтин
сол,черен пипер







Начин на приготвяне:

Нарежете пиперките и лука на кубчета.
Магданоза наситнете.
Сложете в малка тавичка аз използвах правоъгълна 20 на 5 см. разбъркайте зеленчуците заедно с шунката и магданоза .




 

 

 

 
Поръсете с настъргания кашкавал.
В купа разбийте яйцата със зехтина или олиото и прясното мляко.
Подправете със сол и черен пипер.
Излейте в тавичката и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 22-25 мин. или докато се изпече напълно като трябва да тествате с клечка в средата,защото там се изпича последно , а коричката ,която се получава от кашкавала е просто неустоима.







Аз поднесох с филийка соден хляб от лимец.
Това е една много засищаща закуска, а може да се използва и като основно в забързаните делнични дни
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

събота, 29 август 2015 г.

Соден хляб от лимец


Соден хляб от лимец








Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко 
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. оцет
2 големи яйца
3 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин/олио

сусам за поръсване





 

 

Начин на приготвяне:

В купа сложете киселото мляко , аз използвах от големите опаковки по 500г. и с масленост 3,6% и добавете содата и оцета.
Не само ,че шупва,но и започва да бълбука ,което не трябва да Ви притеснява.
Сложете към тях яйцата и зехтина , разбъркайте и сложете солта и брашното от лимец.
Лично аз взех зърна и си ги смелих в приставката на кухненския робот за подправки, защото четох,че най-добре е да се прави хляб с прясно смляно брашно,но ако не разполагате с такава купете готово смляно.
Трябва да Ви се получи гъста лепкава смес.
Пресипете я в подходяща форма за печене, предварително намазнена и набрашнена за да не залепне хляба и печете около 45 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса или 180 градуса с вентилатор.








По желание можете да поръсите хляба преди да изпечете със суров сусам.
Като е готово хлебчето оставете да се охлади върху решетка.
Много вкусен и пръхкав хляб се получава и никак не е сух,затова е и много вкусен.
Опитайте и му се насладете!
Добър Апетит!



рецептата е взаимствана от ТУК



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




петък, 28 август 2015 г.

Сладко от нектарини

Сладко от нектарини







Необходими продукти:

3кг. нектарини

3 кг. захар
10г. лимонена киселина




Начин на приготвяне:


Измийте плодовете и ги прегледайте да не са наранени или загнили и ако е така изрежете тези участъци.

Нарежете на парчета,сложете в подходящ съд и поръсете със захарта.
Оставете да престоят поне за 12 часа за да си пуснат сироп.
След като това стане сложете на умерена температура и варете докато плодовете омекнат напълно.


 


Трябва периодично да разбърквате.
С ръчен пасатор  пасирайте сладкото до гладка консистенция или оставете да има парченца - това решевате Вие.
Върнете обратно на котлона и добавете лимонената киселина.
Разбъркайте и след 4-5 мин. можете да разпределите в чисти сухи бурканчета.
Ако използвате бурканчета с винтови капачки затворете плътно и обърнете с капаците надолу.
Така ще се вакуумират от горещото сладко или ако искате заварете за 5-10 мин. само за да "дръпнат" капачките.
Също паралелно със сладкото направих и нектар от нектарините отново за зимата и Ви го препоръчвам горещо . 
Рецептата за него можете да видите ТУК.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


четвъртък, 27 август 2015 г.

Нектар от нектарини


Нектар от нектарини








Необходими продукти:

3 кг. нектарини
3 кг. захар


 
 

 




Начин на приготвяне:

Измийте добре нектарините като внимавате да няма загнили части и ако има трябва да се отстранят.
Нарязваме ги и ги наръсваме със захар.
Оставяме ги в хладилник поне за 12 часа и като си пуснат сиропа ги слагаме на умерена температура на котлона докато омекнат.
Тогава ги пасираме много фино, разреждаме с 4 л. вода и оставяме отново да заври цялото количество нектар.
Ако желаете разредете повече или по-малко и опиайте на вкус, ако обичате по-сладко сега е момента докато ври да сложите захарта за да се разтопи .
Оставете да ври 10 минути и прелейте в бутилки с винтови капаци, затворете добре и или оставете с капаците надолу да се вакуумират от горещия нектар или заварете за 5 мин. само до колкото да "дръпнат" капачките.
Получих от това количество 6л. нектар.
Наздраве!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!





сряда, 26 август 2015 г.

Бамя на фурна с домати и чесън


Бамя на фурна с домати и чесън




Необходими продукти:

500г. бамя
2 големи домата
1 морков
5-6 скилидки чесън
сол
олио/зехтин


Начин на приготвяне:

Почистете бамята от дръжките и я измийте.
Доматите настържете на ренде или смелете в чопър/блендер,но не трябва да станат на пюре.
Моркова нарежете на кръгчета.
В подходяш съд на умерена температура сгорещете мазнина и сложете скилидките чесун нарязани на тънки резенчета,
Трябва добре да овкусят мазнината, без да изгарят и след това добавяме бамята.
Задушаваме я за около 5 минути  и сипваме и смлените домати.
Посоляваме, разбъркваме и оставяме да къкри на бавен огън докато бамята стане полу-готова.
Тогава пресипваме всичко в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Това е едно от постните ястия,които са ми толкова любими и мога да хапвам без да ми омръзне.
Опитайте и Вие!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 


Салата от червен боб и печени зеленчуци

Салата от червен  боб и печени зеленчуци

Тази комбинация съм си я измислила аз  не е нищо особено,но е страхотно на вкус.
Дали ще предпочетете да консумирате като гарнитура,салата или мезе към чаша студена бира или бяло вино Вие изберете,



Ето и какво съдържа:

1 голям патладжан или 2 по-малки
4-5 големи червени печени пиперки
400г. сварен червен боб може и консервиран ,аз често ползвам такъв
3-4 скилидки чесън
сол
олио/зехтин

Начин на приготвяне:

Изпечете и обелете пиперките и патладжана.
В хаванче сложете скилидките чесън заедно с малко сол и струйка олио или зехтин.
Счукайте на паста.
Добавете и почистените до колкото е възможно от семките пиперки , а след това и патладжана.
Трябва да се получи нещо като кьоополу.



Ако използвате кухненски робот сложете всичко наведнъж и пасирайте,като се стремите да не стане на гладко пюре,а да има и парченца.
Пресипете всичко в купа, добавете сварения червен боб, разбъркайте и овкусете със още сол ако е необходимо и мазнина.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!