събота, 31 октомври 2015 г.

Разложка бохча


Разложка бохча


След като преди доста месеци имаше "бохча" вълна и всички се втурнаха да я приготвят изглежда,че само аз не се впечатлих от нея и реших да я оставя за по-нататък да я изпробвам.
Е този ден настъпи и съжалявам,че не съм я пробвала,а в комбинация с домашно изпечен хляб  ,вкуса е неустоим.
Разрових се за оригиналната рецепта за разложката бохча,която бяха представили в предаването на Иван Манчев и интересно я намерих само в един форум.



Необходими продукти:

1 свински джолан (можете да използвате и пилешко,но няма да е автентична рецептата)
1 тивичка
по една червена и зелена капия
1 глава лук
1 морков
1/2 патладжан
5 бр. печурки
 сол,черен пипер,чубрица,магданоз
100 мл. от бульона,в който се е варил джолана
100 мл. бяло вино
3 с.л. заквасена сметана
3 кисели краставички
1 кръгло хлебче  (пекох го в йенски съд ,а рецептата можете да видите ТУК)
150г. кашкавал.


Начин на приготвяне:

Сложете свинския джолан да се свари заедно с няколко зърна черен пипер и малко сол.
(Аз ползвах пилешко месо от бутчета)
През това време нарежете зеленчуците ако желаете на ситно,ако желаете и по дължина ,важното е да са с еднакви големина и дебелина за да се сготвят за едно и също време.
В плитката тенджера ги сложих да се задушат в малко мазнина и като омекнат се  прибавя накъсаното месо от джолана.
Сложете заквасената сметана,бульона и виното.
Разбъркайте и прибавете и нарязаните на кръгчета краставички.
Подправете.






Оставете да къкри за 15 минути и отстранете от огъня.
Поставете хлебчето в кръгла тавичка.
Отрежете върха на кръглото хлебче като капаче и премахнете меката й част (средата).
Сложете зеленчуците и месото вътре и настържете отгоре кашкавала.



Запечете във фурната на 180 градуса за 15-20 минути или до получаване на златиста коричка от кашкавала.
Поднесете топло и разрежете както се реже торта, но ако бързате да сервирате топло леко се разтича (у дома нямахме търпение).




Добър Апетит!


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!





9 коментара:

Sefa Gencal каза...

Merhabalar, gerçekten çok süper görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar.

Radost R. каза...

Изглежда уникално вкусно и съм сигурна, че ще е супер и с пилешко и с джолан. Поздрави от мен и усмихната седимца!

Елена Димитрова каза...

Благодаря от сърце!

Veneta Ivanovs каза...

Здравей, може ли да използвам готварска сметана, защото тук където живея няма заквасена.
Благодаря!!!

Елена Димитрова каза...

Разбира се,че може!

Поля Батолова каза...

Здравейте,рецептата изглежда страхотно!Искам да попитам в какво печете питката за да се запази тази форма?Благодаря и продължавайте все така да ни радвате с хубави рецепти!!!

Елена Димитрова каза...

Пека хляба в плоската тава на фурната, просто като я оформите на топка, посипете около нея брашно и самия хляб ще се надигне, а няма да се "разстеле" и да стане плосък, а ще остане висок

Анонимен каза...

Здравейте, исках да попитам колко е голямо хлебчето и това половината от тестото от вашата рецепта ли е? Също можете ли да кажете ориентировъчно за колко души е бохкачата? Благодаря ��

Елена Димитрова каза...

Здравейте, да това е от половината тесто, пека дозата на две хлебчета тъй като тенджерата ми е малка, а иначе бохчата е достатъчна за 6 порции т.е. за 6 човека, тази,която съм показала.