сряда, 29 юли 2015 г.

Как да си сварим пухкав ориз,който си остава на зрънца?

Как да си сварим пухкав ориз,който си остава на зрънца?


Обожавам ориз и често приготвям във всякакви варианти,но много исках да намеря точният метод за сваряването на ориза. 

Да, ще си кажете "какво пък толкова, слагаш ориз във вода и това е" , но не е точно така, защото се получава по-скоро кашав, от колкото хубав делящ се на зрънца ориз.
Могат да се приготвят много и различни ястия с добре сварен ориз като на мен са ми любими: ориз с гъби и маслини, ориз с гъби, пържен ориз с пилешко и зеленчуци или пържен ориз със зеленчуци.
Случайно попаднах на тази рецепта и съм много доволна от резултата, надявам се и Вие да сте доволни.


Необходими продукти:


1 ч.ч. ориз

3 ч.ч. вода ( пилешки бульон)
1 с.л. с връх масло
сол

 


 





Начин на приготвяне:

Използвайте винаги качествен ориз.
Ако не е дългозърнест или бланширан, а бял или бисерен е необходимо да го измиете под течаща вода докато му се отмие нишестето, в противен случай ще стане на каша.
Сложете ориза заедно с вода и маслото в тенджерка или друг подходящ съд.

Посолете.



Затворете с капак и оставете да заври.

Като заври намалете на ниска температура ( аз от 9 степени котлон оставих на 2) и оставете както е захлупена тенджерката за 12 мин. 
След като минат минутите изключете и оставете на котлона още за 15 мин. без да отваряте капака,
Трябва да получите това набъбване:



Разбъркайте и направете с него каквато вкусотия си пожелаете.

Това е! 
Добър Апетит!


източник: Annabel Langbein



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



9 коментара:

Julia Petrova-Tsvetanova каза...

Чудесно изглежда! Задължително ще пробвам рецептата!

Ирина Михайлова каза...

През 12те минути трябва ли да ври?

Elena Dimitrova каза...

Убедена съм,че няма да съжалявате,защото става много сполучлив!

Анонимен каза...

Izobshto li ne se razbarkva oriza prez cqloto vreme

Елена Димитрова каза...

Не се бърка изобщо!

Анонимен каза...

Има ли значение сорта на ориза?

Елена Димитрова каза...

Единственото значение е да не са натрошени зърната т.е. продават некачествен ориз иначе съм пробвала само с дългозърнест и се получава.
На IZZI дългозърнест ориз.

Vili Dimova каза...

Така го приготвям в системата Цептер - тенджера с вода, а върху нея купа с ориза и всичко останало. Къкри си тихо и кротко и не го бъркам. За около 30-40 минути е готов /зависи от сорта ориз/. Наистина се получава много вкусен.

Албена Василева каза...

И аз го правя в момента. България за хубавата рецепта.