сряда, 14 януари 2015 г.

Кюфтета по цариградски

 Кюфтета по цариградски


Тъй като за първи път правя това ястие, изчетох много рецепти и вариации и определено мога да кажа,че точна или оригинална рецепта за него няма.
Ето и моят вариант на приготвяне:

Необходими продукти:
500г. кайма смес
1 яйце
1 филия хляб или галета за сгъстяване
100мл. мляко (за накисване на филията)
1 глава лук
1 морков
1 по- голяма кисела краставичка
1 с.л. подправка за кайма или за скара -по Ваш избор и вкус
1/2 връзка пресен магданоз
1 ч.л. сух риган
черен пипер на вкус
сол ако е необходимо
500г. картофи
50г. масло
прясно мляко ( за пюрето)
олио за пържене
галета или брашно за овалване


Начин на приготвяне:
В купа накисваме хляба в прясното мляко и след като се напои добре, отцеждаме и прибавяме в подходящ съд,където сме сложили каймата,яйцето, ситно нарязаните лук и магданоз и сварения и нарязан на кубчета морков.
Нарязваме също на кубчета киселата краставичка и добавяме подправките.





Размесваме внимателно всичко и оставяме за 30мин. в хладилник да се стегне сместа и да си поеме всички вкусове и аромати.





През това време сваряваме картофите в подсолена вода, след това обелваме и намачкваме, като докато са горещи, прибавяме маслото за да се разтопи от топлината им.
"Разреждаме" пюрето с прясното мляко при непрекъснато бъркане, до достигане на гладка, гъста консистенция.
Подправяме на вкус със сол и черен пипер.
С намаслени ръце правим малки топчета от каймата ,овалваме ги в брашно или галета и пържим в силно сгорещено олио до готовност.





Оставяме да се отцедят от излишната мазнина върху хартия или салфетка и поднасяме върху картофеното пюре.
Добър Апетит!




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...