неделя, 11 януари 2015 г.

Пилешка пастърма



     Пилешка пастърма





Изчетох много рецепти по темата за така наречените "веяни" меса както баба ги наричаше и дори в градски условия,тъй като нямаме село за мое огромно съжаление , то взе, че се получи разкошно мезе,а методът на приготвяне научих от Калинка Георгиева,която го сподели, за което й благодаря.


Ето и как го направих:
Използвах 3 филета от пилешко месо
морска сол
2 пакетчета лимонена киселина т.е.общо 14г.
около 700 мл. вода
1 1/2 с.л. сух риган (много харесвам вкуса му особено за овкусяване на меса)
2 с.л.червен пипер
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. чесън на прах
1 с.л. чубрица

1/2 ч.л. чимен (ако обичате по-пикантно добавете 1 ч.л.)
сол не добавих ими сеполучи страхотно балансиран вкус,но ако обичате по-солено сложете 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
сложете микс от подправки,които са по Ваш вкус, аз използвах тези


И така да започваме:
Филетата се овалват в ситна морска сол , слагат се в торбичка и се прибират в хладилника за едно денонощие.
През това време солта извлича излишната вода и започва процес на консервиране.
След това (на другия ден) изхвърляме водата,която се е отделила и с помощта на домакинска хартия или салфетка, внимателно попиваме всяко филе от останалата по него сол.
В купа или подходящ съд слагаме водата и разтваряме лимонената киселина.
Слагаме филетата.

Оставих ги за около 6 часа като ги наблюдавах да не излезе някоя част от месото извън водата, защото остава червено, а като цяло филетата придобиват бял цвят от "запечатването" с лимонената киселина.
След като са се накиснали достатъчно ги изваждате и отново с домакинска хартия или салфетки попивате много добре като целим да станат възможно най-сухи, за да не изпадат подправките.
В разлята чиния смесих всички подправки и овалях всяко филе в тях, като трябва да се покрият плътно и отвсякъде.
Ако искате да са фини подправките ги смесете и смелете в мелничка за подправки.
С помощта на здрав конец провесваме на сухо проветриво място за около седмица.
Тъй като разполагам само със закрити балкони, ги оставих да съхнат на този с южно изложение и ми отне точно 7 дни за да станат готови.
 





Когато подправките не "лепнат",а филетата се свият и стават твърди,тогава са готови за консумация и това е резултата
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












1 коментар:

Mitev каза...

МНОГО СОЛЕНО СТАВА ТАКА.
ПРОБВАХ ГО.
НО АКО СЕ ПРАВИ КАТО ПАСТАРМА СУХО ОСОЛИАЖАНЕ ЗА 5-6 ЧАСА СТАВА ОК.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...