събота, 27 декември 2014 г.

Солети "Бастунчета"

  Солети "Бастунчета" 






За тестото са Ви нужни:
250 мл. прясно мляко
150 мл. топла вода
1 кубче жива мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1000-1100 г. брашно
4 яйца

За намазване:
2 жълтъка
4 с.л. прясно мляко



Начин на приготвяне:
Маята шупваме в топлата вода  като към нея добавяме и захарта + 1 ч.л. брашно.
След като шупне, добавяме леко разбитите яйца, задължително на стайна температура, топлото прясно мляко, пресятото брашно и солта.
Замесваме меко тесто,което оставяме да почине на топло, докато удвои обема си.
След като това стане го премесваме върху набрашнена повърхност и го разделяме.
Правим тънки фитили с дължина около 25 см. и усукваме.
Оформяме с извивка като бастунче.





В тавичка с пласт хартия за печене подреждаме, така, че да има място след като удвоят обема си след втасването да не се слепят.
Оставяме да втасат.
Жълтъците разбиваме с прясното мляко и мажем бастунчетата.





Можете да декорирате както си прецените, аз понеже не обичам хранителната боя и храните,които я съдържат, украсих само с маково семе.
Изключително бързо се пекат за около 15-17 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна с включен вентилатор, а ако нямате вентилатор включете на 200градуса.
Готовите солети охладете върху решетка и поднсете с разядка по желание.
Аз поднесох с кътък ,кьоополу и хумус.


Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




Майонеза с едрозърнеста горчица

 Майонеза с едрозърнеста горчица






В стремежа си за празниците да обогатя вкусовете на салатите, които толкова много обичам да приготвям с майонеза , реших да експериментирам в приготвянето й и се получи много добър резултат.

Именно тази майонеза ще Ви представя , като мога да кажа, че е една от най-хубавите,които съм приготвяла.


Съставки:
1 голямо яйце
1 ч.л. с връх едрозърнеста горчица
200 мл. растително олио
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
сока на 1/2 лимон



Начин на приготвяне:

В каничката на пасатора или в буркан, сложете яйцето, горчицата, сока на лимона и подправките и залейте с олиото.
По добре познатия начин с пасатора с издърпване нагоре, направете майонезата.
Охладете!





Идеална основна съставка е за салати, а също така е и перфектна добавка към Вашите сандвичи.

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




четвъртък, 25 декември 2014 г.

Пиле паприка с чеснови картофки

Пиле паприка с чеснови картофки





Необходими продукти:
1/2 цяло пиле
5средни картофа
1 ч.л. чесън на прах
няколко клонки прясна мащерка
сол, черен пипер

За намазване:
60г. краве масло
2 с.л. червен пипер


Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и ги нарязваме на парчета с еднаква дебелина.
Слагаме ги в намазнена тавичка , слагаме клонките мащерка ,посоляваме ги и ги подправяме с черния пипер.
Поръсваме и с чесъна на прах.
Разбъркваме.
Слагаме пилето върху тях и покриваме тавата с алуминиево фолио.
Печем за около час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Като почти готово пилето , проверяваме периодично с вилица, премахваме фолиото и изваждаме тавичката.
Мажем обилно с разтопеното масло с червен пипер с помощта на четка.
Слагаме да се пече отново.
По този начин се образува невероятно вкусна коричка.
Ако Ви е останало от маслото с червен пипер, повторете с намазването след 15 мин. , аз го правя.
Разбъркайте картофките около пилето за да станат хрупкави от всички страни.
Поднесете топло.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Бутер- ябълков щрудел


   Бутер- ябълков щрудел





Необходими продукти:
5 средни ябълки
1 ч.ч. захар, може и кафява
1 пакетче канела на прах
60г. масло
1 пакет бутертесто
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
Оставяме за час бутертестото да се отпусне.
Върху тавичка с пласт хартия за печене,поставяме лист бутертесто (в пакет са 2 листа) и леко с нож правим борд по края с дебелина 2 см. Така ще се повдигне той , а дъното, ще остане плоско, тъй като него ще надупчим на няколко места с вилицата.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.




През това време си правим плънката като в подходящ съд слагаме маслото и в него задушаваме за около 5 мин. настърганите на едро ренде ябълки със захарта.Добавяме и  канелата (ако не обичате канела сложете колкото за аромат).




След като е готов блата,разпределяме равномерно плънката и от другия лист от бутертестото си режем ленти, с които украсяваме отгоре.





Този път в загрята, но само на горен реотан фурна печем щрудела , докато и лентичките се изпекат, т.е. добият златист цвят.





След като се охлади поръсваме обилно с пудра захар.
Поднасяме по желание с топка ванилов сладолед или бита сметана.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


сряда, 24 декември 2014 г.

"Напукани" снежни сладки


"Напукани"  снежни сладки




Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. неподсладено какао
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
1/2 ч.ч. масло
3/4 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. кристална бяла захар
2 яйца
1 ванилия
пудра захар за овалване



Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с маслото и захарта, след това към тях прибавяме пресятото брашно с щипката сол, бакпулвера,какаото и ванилията.
Хубаво разбиваме сместа с миксер докато се усвоят всички продукти и оставяме в хладилник да стегне тестото за 1 час.
Получава се лепкава смес .


Загряваме фурната на 180 градуса.
С помощта на лъжичка, загребваме от тестото и оформяме топчета, които овалваме в пудра захар.





  



Редим в тавичка покрита с пласт хартия за печене като оставяме разстояние между всяка сладка около 3 см.




Печем 15 мин, като внимаваме да не изгорят.

Трябва да се получат с твърда коричка отвън и мека вътрешност.




Охлаждаме и прибираме в кутия, я която могат да се съхраняват до 1 седмица.

Да Ви е сладко!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






вторник, 23 декември 2014 г.

Тиквеник



   Тиквеник





Необходими продукти:


400г. кори за баница
1 средно голяма тиква
200г. орехи,
1 ч.ч. захар
1 пакетче канела на прах от 10г.
1 ванилия на прах
растителна мазнина




За сиропа:


700мл. вода
500г. захар
кората на един лимон
1 ванилия на прах




Начин на приготвяне:


Тиквата обелваме от кората и настъргваме на едро ренде.
Слагаме в дълбок съд мазнина и я добавяме като се стремим да я задушим, а не да се разкашка.
Прибавяме орехите,които са леко начукани или надробени в блендер и захарта.
Отново разбъркваме и след 3-4 мин. добавяме канелата и ванилията.
Охлаждаме леко сместа.
В подходяща тавичка, слагаме 2 листа фини кори за баница, намазняваме и след това още 2 кори, следва един пласт от сместа и така докато свърши сместа и завършим тиквеника най-отгоре с кори за баница.
Разрязваме и отново намасняваме.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на златист цвят.
Охлаждаме.



Правим сиропа като завираме водата и в нея разтваряме захарта, заедно с ванилията и настъргваме кората на един лимон.
Оставяме да ври на умерен огън за 10 мин. и след това заливаме вече изстиналия тиквеник.



Оставяме да се сиропира поне 3 часа, а аз го правя предната вечер и така цяла нощ като престои става страхотен.

Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 22 декември 2014 г.

Яхния от три съставки

Яхния от три съставки






Необходими продукти:

500г. свинско месо,
500г. кромид, лук,
500г. гъби
сол,черен пипер


Начин на приготвяне:


В мазнина се задушава свинското месо , предварително нарязано на еднакви парчета .

 След като се "запечата" , се намалява степента на котлона и под капак се оставя да къкри докато е почти готово. 
След това се прибавят лука, нарязан на полумесеци и гъбите.
Посолява се и се подправя с черен пипер.
Не се добавя нито вода, нито каквато и да е течност, но Ви уверявам , че се получава достатъчно сос,който с удоволствие си го изтопяваме с пресен хляб.
Оставя се за още 20 мин, на слаб огън и е готово за сервиране.



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





неделя, 21 декември 2014 г.

Орзо с пилешко месо и зеленчуци



 Орзо с пилешко месо и зеленчуци







Необходими продукти:
200г. орзо, 1 пилешко бутче, 1 червена пиперка, 1 морков, 1 чаша замразен грах, 1 с.л. универсална подправка, 1/2 ч.л. куркума, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз.

Начин на приготвяне:

Бутчето се залива с 1,5л. вода, посолява се и се вари до готовност.
След това изваждаме от бульона месото и слагаме в него орзото да се свари.
В дълбок тиган слагаме малко мазнина и задушаваме нарязаните на кубчета морков и червена пиперка. След като омекнат, прибавяме и замразения грах. Слагаме капак и задушаваме за 10 мин. , докато и той омекне.
Подправяме с универсалната подправка и разбъркваме.






Прибавяме и накъсаното на дребно пилешко месо, а след това и орзото, което е предварително отцедено от бульона, в който се е варило.
Поръсваме с куркумата и отново разбъркваме добре.
Сервираме топло с поръсен ситно нарязан магданоз.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Коледни джинджифилови мъфини

Коледни джинджифилови мъфини



Необходими продукти:
1/2 ч.ч. мед, 1/2 ч.ч.захар,1 яйце ,5 с.л. меко масло/72гр., 1и 2/3 ч.ч. брашно,1 с.л. какао, 1и 1/4 ч.л. джинджифил,1ч.л. канела,1/4 ч.л. смлян карамфил,1/2 ч.л. индийско орехче, 1/4 ч.лъжица сол,1 и 1/4 ч.л. сода, 1/2 ч.ч. горещо прясно мляко

Начин на приготвяне:
В купа смесваме сухите съставки ( брашното, солта, содата,какаото и подправките).
В подходящ съд слагаме яйцето, меда и мекото масло и разбиваме заедно със захарта. Прибавяме на тънка струйка горещото мляко. Следва да прибавим и сухите съставки.
След като се получи хомогенна смес разпределяме сместа в 12 мазнени чашки за кексчета и печем 20 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.




Оставяме да се охладят и украсяваме по желание.
Аз ги оформих типично в коледен дух като еленчета .












рецептата адаптирах от тук: https://honeyandmilk2.wordpress.com