събота, 29 март 2014 г.

Лапад с ориз

Лапад с ориз






Необходими продукти: 
1 връзка зелен лук, 
500г. пресен лапад/ спанак също може , 
1 ч.ч. ориз, 
1 ч.л. универсална подправка 
сол, черен пипер.
олио
Начин на приготвяне: 

Лапата се измива много добре,подсушава се или с центрофуга за салата или с помощта на кърпа и се нарязва на не много дребно. 
Зеления лук се реже на ситно и се задушава в малко мазнина.
 Прибавя се лапада и се задушава и той и чак тогава се прибавя ориза. 
Ако е бланширан не се мие,ако не е ,се измива докато се отдели всичкото нишесте. 
Добавя се чаша и половина бульон или вода и се оставя да се свари ориза. 
Подправя се със солта и черния пипер.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






петък, 28 март 2014 г.

Козуначени кифлички

 Козуначени кифлички





 



Необходими продукти:

5 яйца, 
1 ч.ч. захар,
 300 мл. топло мляко, 
1 пакетче суха мая за хляб,
брашно колкото поеме  (около 1200г)
щипка сол щипка захар, 
3 с.л. растително олио, 
жълтък за намазване, 
кората от 1 лимон,
шипков мармалад за пълнеж, 
захар за поръсване.





Начин на приготвяне:
Замесва се тестото като се прави кладенче от брашното слагат се яйцата, олиото и част от млякото, а в другата се разтваря маята с щипката захар.
 По края на брашното се слага солта и захарта и се замесва меко тесто като се слага и втасалата мая.  Прибавя се и лимонената кора. 
Оставя се да втаса докато удвои обема си. 
Разточва се на кръгъл лист с дебелина сантиметър и се разрязва на триъгълници.
 В широката част се слага мармалад и после се завива към тънката част. така се оформят и останалите кифлички. 
Намазват се с жълтък и се поръсват със захар. 
Оставят се да починат 15 мин. и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като са готови, покриваме с кърпа и оставяме за 15 мин. да омекнат допълнително.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










Кошничка от хляб







                                      Кошничка от хляб


Необходими продукти:
2 ч.ч. топла вода, 1 кг. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб,1 яйце за намазване, 3 с.л. олио, щипка сол,щипка захар.

Начин на приготвяне:
Замесва се не много меко тесто. Взема се огнеопорна купа и се увива изцяло в алуминиево фолио. Тестото се разстила на лист с дебе;ина около сантиметър и половина и се разрязва на ленти с дебелина 2 сантиметра. Купата се захлюпва върху тава с хартия за печене , в която ще се пече кошничката.Всяка лента тесто се прави на дебел фитил и се разполага от дъното на купата надолу . Така се редят около 20 фитила и по същия начин се заплита този път кашницата като се слагат веднъж под веднъж над падащите надолу фитили.



С квадратна купа ...



С обикновена кръгла салатна купа ...

 Намазва се със жълтък и се оставя да почине 5 мин. Пече се на 180 градуса около 25 мин.
Прави се  дръжка на кошничката пак като се "облече" купата с алуминиево фолио и се прави от 3 фитила плитка.и се намазва с жълтък .Пече се отново на 180 градуса.
Оставят се преди да се отделят и двете части на кошничката хубаво да се охладят , за да не се разпаднат.
Дръжката се захваща с по 2 клечки за зъби.








четвъртък, 27 март 2014 г.

Супа топчета

Супа топчета








Необходими продукти: 


500г. кайма, 
1 малка връзка магданоз,
 1/2 ч.л. кимион, щипка , 
1/2 ч.л. черен пипер,
 2 стръка целина (зелената част),  сол на вкус, 3 малки картофа, 
1 среден морков, фиде, 
кофичка кисело мляко + 1 цяло яйце за застройка.


Начин на приготвяне: 


Каймата се подправя с 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно, кимиона и черния пипер. 
Завира се вода в тенджера и се правят топчета с еднаква големина. 
Моркова, картофите и целината ( аз обичам да използвам зелената част като имам на разположение) и се нарязват на дребно. 
Слагат се при топчетата и като са готови се слага фидето. 
По желание може да се пасира и един домат с малко зехтин или олио и да се обогати допълнително супата.
В купичка се разбива яйцето с киселото мляко и се оставят на стайна температура. 
Супата се подправя със сол и черен пипер на вкус и като поизстине се слага малко по малко от застройката като се разбърква непрекъснато, за да не се пресече. Накрая се слага и останалата част от магданоза отново ситно нарязан.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Великденска сандвич-торта




                                                Великденска сандвич-торта

Необходими продукти за тестото : 1 килограм брашно, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол, 2 щипки захар, 2 ч.ч. топло мляко, 5 с.л. растително олио.

Необходими продукти за пластовете и украсата:
5 бр. твърдо сварени яйца, 1 средна краставица, нарязана на тънки кръгчета, 150г. пушено пилешко филе/ шунка, 1 опаковка майонеза , 1 опаковка заквасена сметана, 5 стръка зелен лук, 5 бр. репички , 1 връзка магданоз.


Начин на приготвяне: Замесва се тесто и се оставя да втаса 20 мин.. Премества се в правоъгълна тортена форма , покрита с хартия за печене. Леко се намазнява отгоре да не хване коричка и се оставя за още 10 мин. на топло.
Пече се на 180 градуса 20 мин. Оставя се да се охлади и се напръсква с вода и се завива да омекне допълнително. Охлажда се. Блата се реже на 4 еднакви блата.
В купа се размесват хубаво майонезата и сметаната.
Нарязват се на ситно връзката магданоз и 3 стръка пресен лук.
Първия блат се маже с сместа от майонеза и сметана и се нареждат отгоре кръгчетата краставица. Слага се втория блат. Отново се маже с майонеза и сметана и се слага колбаса, Третия блат се слага маже се със сместа и се редят част от репичките, яйцата нарязани на кръгчета и краставица ако е останала. Слага се и последния блат . Хубаво се покрива с останалата част от бялата смес като се маже и отстрани. Полепват се наситнените лук и магданоз.
Отгоре се аранжира по желание като се използват останалите зеленчуци.




вторник, 25 март 2014 г.

Оризови спагети със зеленчуци

Оризови спагети със зеленчуци





Необходими продукти:
100г. оризови спагети (1 малък пакет),
1 среден морков,
3 с.л. замразен грах,
1/2 малка глава лук,
7-8 бр. малки гъби печурки,
 3 с.л. светъл соев сос,
1 ч.л. мед,
 1 ч.л. дижонска горчица,
1 к.ч. натурален пилешки бульон ,
 1 равна ч.л. царевично нишесте,растителна мазнина.

Начин на приготвяне:
Завира се вода и оризовите спагети се заливат с нея за да омекнат.
Нужни са около 3 мин.
Покрива се съда, в който са спагетите за да се задушат.
Моркова се нарязва на жулиени (ивички с еднаква дебелина), печурките на 4 , а лука на 2 за да остане по-едър и на люспи.
В дълбок тиган се загрява растителната мазнина, слада се горчицата и меда и се разбърква. Слагат се зеленчуците като се започва първо с твърдите т.е. с моркова , следва лука и гъбите. Накрая се слага граха и се добавя пилешкия бульон. Оставя се да поври малко и се слага нишестето. Разбърква се много добре, за да се абсорбира и след това се слагат отцедените оризови спагети. Отново се разбърква много добре и се овкусява със соевия сос.
Ястието се сервира топло!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


понеделник, 24 март 2014 г.

Ориз с гъби и маслини

Ориз с гъби и маслини



Необходими продукти:
 1 ч.ч. бланширан ориз, 
5-6 гъби печурки нарязанио на 4,
 3 стръка зелен лук, 
15-20 бр. черни маслини, 
на ситно нарязан магданоз, 
черен пипер, бял пипер, сол.


Начин на приготвяне: 
 Ориза се слага да се свари в подсолена вода 1:3 в съотношение ориз-вода. 
Отцежда се и се изплаква за да се премахне излишната скорбяла.
В тиган се слага мазнина и се задушават гъбите няколко минути. 
Прибавя се на ситно нарязания лук , а след това и маслините. 
Накрая се добавя и ориза и магданоза.
 Подправя се на вкус.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





неделя, 23 март 2014 г.

Пълнено хлебче



                                                        Пълнено хлебче

Необходими продукти за тестото: 450г. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб, щипка сол, щипка захар, 3 с.л. олио.

За плънката: 100г. пушено филе, 150 г. гъби, 2 стръка наситнен зелен лук, 50 г. кашкавал.


Начин на приготвяне: Замесва се тестото и се оставя 5 мин. да си почине. Разделя се на 4 еднакви топки и се оставят за 10 мин. да втасат.
Пекат се на предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 мин.
Като се изпекат се напръскват с вода и се завиват с кърпа за 10 мин. да омекнат допълнително, а след това се оставят да се охладят.
Режат се горните части като капачета на хлебчетата и се издълбават.
В тиган се задушават гъбите,които са нарязани на филийки с пушеното филе. Подправят се на вкус. Сместа се охлажда  и след това се пълнят хлебчетата и се поръсват се със ситно нарязания зелен лук и обилно с кашкавал.
Фурната се загрява на функция "грил" за да не се изпекат,а само да  се разтопи кашкавала. Нужни са не повече от 5 мин.

Пандишпаново руло с фондан




                                                      Пандишпаново руло с фондан





Необходими продукти за пандишпановата платка:
6 яйца, 1 бакпулвер, 140г. брашно, 1 ванилия, 120 г. захар.

Необходими продукти за ганаша:
100 мл. сладкарска сметана, 100г. черен шоколад.

Необходими продукти за фондана: 500г. пресята пудра захар, 1/2 ч.л. глицерин (продава се в аптеките), 1/4 ч.л. лимонена киселина, 150г. не много гъст глюкозен сироп , 1/2 пакетче желатин, 30 мл. вода.





Начин на приготвяне: Започваме с фонданана като разтваряме желатина в 30 мл. вода и като се втвърди се затопля леко хубаво да се втечни. Прибавят се глицерина, глюкозата, лимонената киселина и се разбива до колкото се може да се смесят съставките.Тук е момента ако искате цвят да оцветите. В 2/3 от пресятата пудра захар се слага течната смес и се бърка да стане хомогенна силно лепкава захарна смес . Премества се на кухненски плот и се доомесва с останалата захар.
Става хубаво стегнато същевременно меко тесто. Завива се в прозрачно фолио и се оставя за малко в хладилника.



Крема правим като затопляме до кипване сметаната като се внимава да се заври и в нея разтопяваме шоколада. Оставяме леко да се охлади и слагаме за 20-25 мин. във фризера.
След това се разбива на гъст крем, който отново връщаме в хладилника да стои стегнат.
Пандишпана се прави най-лесно и бързо затова накрая се прави като белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на твърд сняг, Жълтъците се разбиват със захарта докато стане сместа бледо-жълта и удвои обема си и се прибавя ванилията и пресятото брашно с бакпулвера.
В купата където са жълтъците се слагат половината белтъци и се разбъркват в една посока внимателно с шпатула да не спаднат. Същото се повтаря и с другата част от белтъците.
Слага се сместа в тава покрита с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 180градуса фурна около 20 мин.
Като се изпече се оставя да се охлади за да не се втечни крема ,когато се намаже.
Изважда се фондана от хладилника и се разточва леко да се отпусне. Оставя се така за около 5 мин. През това време се маже блата с ганаш , като се оставя малко за намазване отгоре на цялото руло. Завива се на стегнато руло с помощта на хартията за печене и се донамазва с останалия крем отгоре.
Разточва се на тънък лист фондана като леко се намазнява ако започне да лепне и под него и точилката  и се прави с размера на рулото. Покрива се рулото и се заглажда много добре , а след това и се отрязват излишните парченца захарно тесто.
Понеже ми остана от фондана добавих цвят и направих роза за украса.




Украсява се по желание и се оставя 10-15 мин. да стегне в хладилника.



Закуска с плънка




  Закуска с плънка


Необходими продукти за тестото:
Около 800г. брашно или до омесване на меко тесто, 1 кубче мая / 2 бр. суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 300мл. топло мляко, 5 с.л. олио.

За плънката:
2 с.л. (пълни) доматено пюре,  6о г. стерилизирани нарязани гъби, 100г ситно нарязана шунка , 2 по-големи кисели краставички, нарязани на кубчета, 100г кашкавал, 1 яйце с малко мляко и олио за намазване.

Начин на приготвяне:
Замесва се тестото и се оставя да втаса на топло 20-25 мин. Като удвои обема си се разделя на 10 топки, които се разточват на продълговати блатове.
Прави се плънката от всички продукти като се разбъркват много добре .Слага се в средата ,но по малко около 1 с.л. от сместа, защото след печенето може да натежи плънката и да се разпадне. Оформяте си както пожелаете закуската аз я нарязах от двете страни на ленти , почти до средата на закуската и ги застъпих една с друга.
Отново се оставят да втасат на топло докато удвоят обема си, отново са нужни 20-тина минути.
Намазват се с разбития с малко прясно мляко и олио жълтък и се поръсват обилно с кашкавал.
Пекат се в предварително сгорещена на 180 градуса фурна за 25 мин. като след като се извадят се напръскват леко с вода и се покриват, защото при печенето утрояват обема си и трябва да се запазят мекички!


събота, 22 март 2014 г.

Великденски лимонови кексчета







                                        Великденски лимонови кексчета

Необходими продукти: 200г. брашно, 3 яйца, 100г. меко масло, 120г. захар, 1 бакпулвер, кората от един лимон, щипка сол, 60 мл. прясно мляко.


Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се маслото. Трябва да стане пухкав крем,който да удвои обема си. Прибавя се млякото, щипката сол.пресятото брашно с бакпулвера и кората на лимона.
В тавичка за мъфини се слагат хартиени чашки за кексчета, ако не разполагате с такива се намасляват и набрашняват формите.
Сипва се от сместа като се оставя един пръст до края на чашката празно , за да не прелеят при надуването.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пекат 15-20 мин.
Получават се 14 броя.


петък, 21 март 2014 г.

Брускети с паста от пилешко месо




                                           Брускети с паста от пилешко месо


Необходими продукти: 1 бр. пилешки гърди, 1/2 връзка магданоз, 1 опаковка майонеза (200г.), 100г. черни маслини, без костилка, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се сварява и се накъсва на много дребни парченца. Магданоза също се наситнява, а маслините се режат на колелца. Прибавя се майонезата и всичко се размесва много добре. Овкусява се с черния пипер и солта.
Сервира се върху филийки от земелка,които по желание могат да се препекат леко.


Катък с печен пипер и сирене

Катък с печен пипер и сирене



Необходими продукти:
1 опаковка катък
 , 10 бр. изпечени и обелени червени капии,
200г. сирене,
 1/2 връзка копър
сол,черен пипер
по желание можете да добавите и няколко скилидки чесън


Начин на приготвяне:


Катъка се разбива добре до гладка смес и се прибавя натрошеното сирене, ситно нарязания копър и нарязаните на ивички капии.
Внимателно се разбърква да не стане на каша цялата смес и се сервира.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Ягодов чийзкейк



                                                       Ягодов чийзкейк

Необходими продукти: 1 бурканче ягодово сладко, 1 1/2 пакет обикновени бисквити, ванилийка за аромат, 150г. разтопено краве масло, 2 пакетчета крема сирене , 1 опаковка заквасена сметана, 1 1/2 ч.ч. пудра захар, 1 пакетче желатин.

Начин на приготвяне: Бисквитите се смилат много фино като пясък, с помощта на чопър или кухненски робот, а ако нямате на разположение такива джаджи се слагат в някаква кърпа завиват се добре и се налагат с чукче за месо или с тиган :) .
Размесват се в купа с разтопеното масло и с ръка се притриват през пръсти така, че да се омазни всяка прашинка от бисквитите. Тук е момента да сложите аромат ако желаете, може да е както ванилия така и какао , въпрос на вкус.
След като сте омазнили хубаво бисквитената смес се слагат във форма с подвижно дъно , предварително постлана с хартия за печене , и се разстилат на тънък блат.(ако желаете може и по-дебел да си го направите,но ще трябва да се удвоят дозите на бисквитите и маслото.Също така ако желаете да е по-сладко и в бисквитите може да сложите от пудрата захар.
Придтиска се бисквитения блат например с чиния и го оствяте в хладилника да стегне за 2 часа.
Крема се прави като сиренето крема , заквасената сметана и пудрата захар се слагат в купа и се разбиват с миксер на по-ниска скорост докато се вкара достатъчно въздух и се удвои сместа.
Слага се върху бисквитения блат и се връща в хладилника за още 2 часа.
Желатина се разтваря според указанията на марката,която ползвате и се прибавя към сладкото.
Следва и то да се сложи върху крема на чийзкейка и отново се слага в хладилника, докато стегне.

Най-добре е да се направи вечерта , за да се стегне както трябва и да не се разтроши.

Шкембе чорба

Шкембе чорба








Необходими продукти:


1 кг. телешко шкембе ако не намерите става и със свинско ,а някои ползват дори агнешко
 500 мл. прясно мляко, 
2 с.л. брашно, 
1 ч.л. червен пипер, 
100г. краве масло.



Начин на приготвяне:

Измитото и почистено шкембе се слага да се свари в около 1,5-2л. вода
След това се изважда и се нарязва на кубчета.

Връща се в бульона.
През това време правим запръжката като към разтопеното масло слагаме брашното и червения пипер и запържваме, а веднага след това се слага и прясното мляко като непрекъснато се бърка да не загори.



Прибавя се запръжката към шкембето и ври още 10-15 мин.
Сервира се чорбата топла със счукан чесън с оцет и лют червен пипер или люто чили.
Ако все пак на сте любители на тази вкусна чорбичка,то има алтернатива,която също много ми допада и тя фалшива шкембе чорба от гъби кладница и Ви препоръчвам да я опитате непременно.
Рецептата можете да откриете ТУК.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



четвъртък, 20 март 2014 г.

Мусака


    Мусака




Необходими продукти:
750г. кайма смес, 2 средни глави лук, 1 голям морков, 7 средни картофа, 5 с.л. доматено пюре, 300 мл. вода, кимион,черен пипер, сол, чубрица, 1 кофичка кисело мляко, 2  яйца.


Начин на приготвяне:
Картофите, лука и моркова се нарязват на средни кубчета.
В дълбок тиган се слага мазнина и се прибавя каймата заедно с подправките. Задушава се като се прави с шпатула на съвсем малки парченца, като се внимава да не останат едри парчета.
Прибавят се зеленчуците. Задушават се 10 мин. и се прибавя доматеното пюре. Слага се и водата и се оставя за малко да покъкри на среден огън.
Прехвърля се в тава и се посолява. Пече се на 180 градуса около 45 мин. като като започне да се запича се прави заливка от млякото и яйцата и се връща във фурната до зачервяване.




Поднася се топло като може да се поръси с пресен лук и магданоз за допълнителна свежест.





Торта "Ягодова фантазия"



                                                       Торта "Ягодова Фантазия"




За блатовете са ви нужни: 225 г. брашно, 165г. фина захар, 6 яйца, 1 ванилийка, 75г.  краве масло, 1 бакпулвер.
За крем Ганаш: 300 мл. сладкарска сметана, 300 г. бял шоколад
За сиропа: 1 ч.ч. захар, 1ч.ч. вода.
За аранжиране: 10 -12 бр. ягоди и листенца мента.

Пояснение:
за блатовете се използва 20 см. форма, тъй като моята е 26 см. удвоих дозата.

Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват на водна баня, върху съд с леко вряща вода . до като се получи гъста бледо-жълта смес и бъркалките на миксера започнат да оставят следи. Отдръпва се от съда с вода и се разбърква много леко да се охлади. Прибавя се разтопеното и охладено краве масло, а след това и 3 пъти пресятото брашно с бакпулвера. Прибавя се на части като се разбърква вече не с миксер а с шпатула, защото има риск да се отнеме от обема на сместа и тя спадне. Слага се и ванилията и се пресипва внимателно в тавичка, която е намаслена и набрашнена.
Загрява се фурната на 180 градуса и чак тогава се слага да се пече блата 15-20 мин. като се пробва с шиш или клечка за зъби кога е готов.
Ако използвате по-малка 20 см. тава се разделя сместа на 2 и се пече в 2 тавички.
Крема приготвяме като кипваме сметаната и чупим шоколада вътре до пълното му разтваряне, като се бърка с шпатула и се внимава да не заври. Като получим гладка не много гъста смес с миксер бъркаме да се охлади , след това се оставя в хладилник и така се повтаря действието още 4-5 пъти до получаването на крем, който като се обърне съда , в който се намира да не може да се излее.
Блатовете ( ако са в 2 рави) се режат на по 2 по-тънки блата, а ако е в голяма се режат на 4.

Завира се водата със захарта и се оставя да се сгъсти леко.
Сглобява се тортата като се слага блат, който е охладен, сиропира се с топлия сироп и се нанася от крема, и така докато свършат блатовете, като за най-отгоре се избира най-равния. По желание може да се сложат ягоди между пластовете.
Отгоре тортата се покрива с пласт крем и се оставя да стегне за 30-40 мин. в хладилника. Като се стегне се нанася още един пласт за да се изглади повърхността или се правят шарки с вилица.
украсява се по желание , а в случая използвах  ягоди ,които са разрязани във формата на роза и листенца мента.






Някой се опитва да нападне розите ми ...